Obavijest za oboljele od dijabetesa do 18 godina

Kao što vjerojatno znate, Zagrebačko dijabetičko društvo (ZDD) je pokrenulo nacionalnu inicijativu da se svim dijabetičarima do 18 godina povećaju prava na trakice sa 2.000 na najmanje 2.500 komada godišnje. Inicijativu je podržala krovna udruga (HSDU), medicinska struka, Ministar Zdravlja, pacijenti, mediji i mnogi drugi.

Za 20.10.2015. (utorak) je zakazan sastanak “Povjerenstva za opća medicinsko-tehnička pomagala” HZZO-a koje će donijeti odluku o toj inicijativi. Izrađena Farmako-ekonomska analiza je pokazala da će povećanje broja trakica donijeti korist pacijentima, ali i uštede proračunu HZZO-a. No, nakon nadležnog povjerenstva, tu odluku mora još potvrditi Upravno vijeće HZZO-a (UV) i sam Ministar. Budući da u iznimno rijetkim slučajevima, UV ne donosi odluku prema zaključku nadležnog povjerenstva, pozitivnu odluku povjerenstva smatramo vrlo bitnim korakom. Nadalje, sam Ministar Siniša Varga je u nekoliko navrata izrazio svoju podršku inicijativi, stoga vjerujemo da se neće predomisliti.

Ipak, ostavljamo mogućnost da se naša inicijativa ne ostvari i da se djeluje u suprotnosti s deklariranim interesima HZZO-a, medicinske struke, udruga i pacijenata. Stoga vas pozivamo da u utorak budete prisutni na društvenim mrežama, pratite razvoj događaja i glasno izrazite svoje zadovoljstvo ili nezadovoljstvo razvojem događaja.

Zašto je ova inicijativa važna za cijelu regiju?

Očekivani uspjeh ove inicijative će biti presedan u kojem je civilna volonterska udruga dijabetičara, uz nesebičnu podršku Saveza, medicinske struke, ostalih pacijenata i medija – ostvarila veliki cilj. Zagrebačko dijabetičko društvo će u slučaju uspjeha ili neuspjeha učiniti sve, samo ne skrivati način na koji je sve to ostvareno.

Jedina konstrukcija u kojoj niti jedna zemlja ne može imati dvojbi niti zadrške je inicijativa koja zadovoljava istovremeno dvije ključne potrebe: PORAST kvalitete zdravstvene zaštite pacijenta i istovremenu UŠTEDU osiguravatelju. Dakle ova inicijativa NIJE zahtjev za povećanjem prava pacijenata, nego zahtjev za POVEĆANJEM UŠTEDA uz istovremeno povećanje prava pacijenata. Znači optimalna kombinacija koja zadovoljava naša oba cilja!

Smatramo da djeca i obitelji u Srbiji, Bosni i Makedoniji nisu ništa manje vrijedna od djece u Hrvatskoj i učiniti ćemo sve da svojim iskustvom pomognemo da se i njihova prava povećaju.

Nismo zaboravili da je pred vratima i CGMS (kontinuirano mjerenje glukoze) koji će omogućiti novi napredak, bolju samokontrolu i povećanje kvalitete života; a time i uštede.

Zajedno smo jači!

Predsjedništvo Zagrebačkog dijabetičkog društva

Preuzeto sa: Zagrebačko dijabetičko društvo

Kako do više trakica za djecu?
Inicijativa za dodatne trakice za djecu