Cukar SOS.SMSaplikacija za samopomoć i podršku ranjivim skupinama - SOS SMS INOVATIVNI ALAT

 Radi se o aplikaciji koja je prilagođena djeci i mladima sa šećernom bolesti. Aktiviranjem SOS-gumba pokreće se generiranje SMS-poruke s lokacijom. Generirana SMS poruka obuhvaća osobne podatke djeteta i lokaciju, rutu  s najkraćim putem. Poruka se šalje kontaktima (roditelji, članovi obitelji, prijatelji …). Aplikacija koja šalje upozorenja u slučaju nužde može djetetu spasiti život. 

Dijabetička koma je životno ugrožavajuća akutna komplikacija šećerne bolesti koju može izazvati opasno visoka razina šećera u krvi, kada može doći do neuropatije i moždanog udara, ili vrlo niska razina, kada tijelo funkcionira u stanju izgladnjivanja i zapada u komu.  Dijabetička ketoacidoza i teška hipoglikemija su akutne komplikacije i životno ugrožavajuća stanja u djece sa šećernom bolesti tip 1 (T1ŠB). Akutne komplikacije su ujedno i hitna stanja u bolesnika s T1ŠB i zahtijevaju hitnu hospitalizaciju. 

Zato je izuzetno važno da dijete može poslati SMS poruku u slučaju nužde te da roditelji mogu provjeriti lokaciju djeteta u slučajevima u kojima ne mogu stupiti s njime u kontakt.

Cukar SOS.SMS (jpg, 242,8 KB)