Međunarodni dan celijakije
Preuzeto s Facebook stranice Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga, tekst iz časopisa Dijabetes – Slatki život, 16.05.2020.
Celijakija ili glutenska enteropatija je imunološki posredovana bolest u genetski predisponiranih osoba.Obilježava ju trajna nepodnošljivost glutena, bjelančevine pšenice, ječma i raži, a možda i zobi. Celijakija je jedna od najčešćih kroničnih gastroenteroloških bolesti. Manifestira se najčešće u dječjoj dobi.
Doživotna bezglutenska dijeta jedina je nadasve potrebna i nezaobilazna terapija celijakije.
U većine oboljelih celijakija se dijagnosticira tijekom prve godine od otkrivanja tip 1 šećerne bolesti, odnosno do 10.godine trajanja dijabetesa, međutim može se razviti i tek u odrasloj dobi. Bolest je najčešće asimptomatska, iako se uvijek mora razmatrati o stanjima učestalih hipoglikemija, loše kontrole šećerne bolesti i smanjenog rasta. Također, na nju moramo posumnjati u bolesnika sa simptomima i znakovima bolesti gastrointestinalnog trakta, poput ponavljajućih bolova u trbuhu, pothranjenosti, proljeva, opstipacija, nadutosti. (časopis Dijabetes, broj 4, 2019. "Pridružene bolesti i stanja djece s tip 1 šećernom bolesti").
Osobe oboljele od celijakije nerijetko doživljavaju neugodnosti ili omalovažavanje od needuciranih osoba u svojoj okolini.
Budimo fer i korektni spram osoba koje imaju celijakiju i imajmo razumijevanja spram njihovom načinu života i prehrane koja ne uvažava kompromise.