Aktivnosti Udruge Cukrići – Zadar u 2016.-oj godini

Udruga Cukrići – Zadar,  2016.-u godinu je ispunila brojnim susretima, organizacijom i održavanjem edukacija.

Iako predstavljamo mladu Udrugu, nadasve smo ponosni našim dosadašnjim aktivnostima koje smo lakoćom obavljali jer smo imali najbolji mogući poticaj – naravno, našu djecu!

Svaki susret Udruge popraćen je iznošenjem priča ponosnih roditelja Cukrića o načinu njihovog gledanja i upoznavanja drugih ljudi s kojima se susreću s njihovim suputnikom u životu – dijabetesom.

Često to budu i priče popraćene onom knedlom u grlu koja  uvjetuje šutnju na par sekundi u cilju da se ne rasplačemo na iznošenje događaja zbog kojih smo se osjećali kao najponosniji roditelji na svijetu. Zar je malo reći da se taj ponos i svakodnevno ponavlja? Da, djeca nas svakodnevno iznenađuju i jačaju, jer bez obzira na našu realnu sliku viđenja dijabetesa i nadasve velike strahove, ponekad, u trenutcima nemoćnosti upravo od njih dobijemo poticaj za dalje. Da, dragi Cukrići, vi ste naša snaga i poticaj  i nema stvari koje mi nećemo učiniti za vas i vaše bolje sutra!

Udruga Cukrići u suradnji s dr.med. Nevenom Milićem tokom 2016-e godine imala je brojne edukacije namijenjene svima koji se u svom radu susreću s djecom oboljelom od šećerne bolesti tip 1 (dječji vrtići, osnovne škole, srednje škole). Na početku svakog predavanja uz dobrodošlicu, zamolimo prisutne da se skoncentriraju na predavanje  a najvažnije od svega da otvore svoje srce i pokažu ljudskost koja nas i čini dobrim ljudima! Na kraju predavanja uvijek slijedi, nama već jako poznata rečenica dr.med. Milića : „Još uvijek nema lijeka za dijabetes, ali živimo u uvjerenju da će ga naći!“

Udruga Cukrići bila je i na gostovanju u Šibeniku,21.05.2016., na XVIII Koordinaciji Udruga i Susretu dijabetičara Dalmacije. Malo umorna ali nadasve nasmijana lica svih članova na povratku u Zadar potvrdili su dobru odluku zbog sudjelovanja.

Prisustvovali smo i  trećem Obiteljskom kampu u Zadru održanom od 23. – 25-og rujna 2016.godine, naučili nešto novo i naravno upoznali brojne drage ljude!

Mjesec dana kasnije slijedila je posjeta Trogiru! Srećom, prevarili smo se zbog predrasuda koje smo imali krenuvši iz kišnog Zadra i naše sudjelovanje  na XIX.koordinaciji udruga i susreta dijabetičara Dalmacije proteklo je nadasve divno! Uz stručno vodstvo upoznali smo pobliže Trogir a neumorni domaćini su nam svaku minutu susreta dojmljivo isplanirali. Kao i na povratku iz Šibenika tako je i susret u Trogiru ispraćen s osmijehom.

Motivacije smo imali za dalje , naravno, pa svaki dan živimo s njom!

Odmah po povratku iz Trogira, krenuli smo na organizaciju Svjetskog dana šećerne bolesti u Zadru. Bilo je tu malo više posla, ali vrijedni članovi naše Udruge nisu ni pomišljali na odustajanje. Na posljetku, radimo to za naš život – za naše sve – za našu djecu! A nakon svakog  truda – slijedi i nagrada! Naš plan organizacije  Svjetskog dana šećerne bolesti u potpunosti je zadovoljio naša očekivanja!  Veliku pomoć smo imali i od tri srednje škole ( Medicinska, Poljprivredno-prehrambena te Hotelijersko –turistička) koje su marljivo promicale ispravan tj.zdrav način života, svaka škola na svoj način a članovi naše Udruge su davali informacije okupljenima o samom radu Udruge i našim daljnjim aktivnostima ali i o nepravilnostima/nelogičnostima s kojima se naša djeca i njihove obitelji svakodnevno susreću.

Biti dijete i imati dijabetes tip I u najčešćim slučajevima „podrazumijeva“ da se dijete mora više, jače i bolje trudit naspram druge djece jer su kroz odrastanje praćeni predrasudama od strane drugih ljudi. Svaki roditelj djeteta koje ima šećernu bolest tip I ili pak odrasla osoba koja navedenu  ima od djetinjstva ali i kasnije, zna o čemu pričamo. Predrasude se temelje na onom da svaki svoj uspjeh dugujete činjenici što imate dijabetes i da vam se zbog toga „gleda kroz prste“. Iako znamo da dijabetes ne omogućava lakše pamćenje ili brže učenje (ne, to nije „nuspojava inzulinske terapije“ ;), zbilja je jako teško drugima pojasnit sam pojam šećerne bolesti a mi se nadamo da smo i da ćemo kroz naše daljnje edukacije i susrete uspjeti barem umanjiti predrasude. Zapravo, to nam je i cilj uz nadasve jako bitno izjednačavanje prava djece oboljele od šećerne bolesti tip I.

Da bi ovu godinu zaključili veselo i svima poželjeli još uspješniju i bolju/zdraviju 2017.godinu, organizirali smo i veselo druženje naših članova s Djedom Božićnjakom. Roditelji svoje želje i molitve svakodnevno ponavljaju i ponavljat će sve dok im se ne ispune/usliše a djeca su svoje trenutne želje šapnule Djedici koji ih je nadasve oduševio svojom čarolijom i trenutnim ispunjenjem!

Dragi  naši Cukrići, za vas i vaše/naše bolje sutra !!!

Doris Bailo
predsjednica Udruge Cukrići Zadar

Podijelite članak