Inicijativa za dodatne trakice za djecu

U Zagrebu je dana 30. rujna 2015. u Ministarstvu zdravlja RH održana prezentacija inicijative za dodatne trakice za djecu oboljelu od dijabetesa tipa 1, koju je pokrenulo Zagrebačko dijabetičko društvo kao članica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga. Sastanku su prisustvovali predstavnici Udruge, HZZO-a, KBC-a Zagreb, Ministarstva zdravlja i Koalicije udruga u zdravstvu, a sastanak je vodio zamjenik ministra, primarijus Marijan Cesarik.

Zagrebačko dijabetičko društvo je kao inicijator preuzelo na sebe osigurati farmako-ekonomsku analizu, koja je pokazala da će predloženo povećanje za mlade do 18 godina donijeti velike posredne uštede za HZZO u roku od tri godine. Predstavnici Udruge su izrazili nadu da će se postojeći uvjeti o izračunu ušteda koje se moraju ostvariti u roku od samo tri godine popraviti, jer je dijabetes kronična, dakle dugotrajna bolest. Drugim riječima, prave uštede se ostvaruju u duljem periodu zahvaljujući izbjegavanju ili odgodi razvoja skupih dijabetičkih komplikacija koje imaju utjecaj na proračun HZZO-a. Najčešće dijabetičke komplikacije su dijalize, sljepilo i amputacije.

Predstavnici struke naglasili su važnost osiguravanja dovoljnih količina trakica za mjerenje glukoze upravo mladima koji su dobro regulirani, jer oni svoju dobru regulaciju zahvaljuju upravo čestim mjerenjima glukoze i usklađivanju razine glukoze u krvi. Osim povećanja osnovnih količina, dodatne količine trakica su neophodne u slučaju akutnih bolesti, te promjena životnog ritma i okruženja. Preskakanje mjerenja glukoze u krvi može rezultirati pogrešnim doziranjem injekcije inzulina, što može imati katastrofalne posljedice.

Član Zagrebačkog dijabetičkog društva glumac Željko Koenigsknecht u toj je prigodi ispričao dirljivu priču o iskustvima s brojnim mjerenjima šećera svojem djetetu, te potvrdio nedostatne količine trakica koje trenutno osigurava HZZO. Kao i ministar ranije, prim. Cesarik izrazio je iznimnu podršku ovoj inicijativi jer se i sam kao neurolog u stručnoj praksi često susretao s problemima uzrokovanim nedijagnosticiranim i loše kontroliranim dijabetesom. Na sastanku je prezentiran i sustav za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi (CGMS), za koji su nazočni izrazili podršku njegovu stavljanju na popis pomagala HZZO-a kada se za to ostvare uvjeti.

Sljedeći neophodni korak je rasprava i donošenje prijedloga o predmetnoj inicijativi na sjednici Povjerenstva za opća medicinsko-tehnička pomagala Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, te potom Upravnog vijeća HZZO-a. Inicijativu su također podržali:

Hrvatsko društvo za dijabetes i bolesti metabolizma (predsjednik doc. dr. sc. Dario Rahelić)
Društvo za pedijatrijsku endokrinologiju (predsjednik prof. dr. sc. Miroslav Dumić)
Odjel za pedijatrijsku endokrinologiju i dijabetes, KBC Zagreb (predstojnica mr. sc. Nataša Rojnić Putarek)
Hrvatski savez dijabetičkih udruga (predsjednik Davor Bučević)
Koalicija udruga u zdravstvu i mnogi drugi

Predstavljanje Inicijative za dodatne trakice(preneseno s portala Zdravlje.hr Ministarstva RH)

Obavijest za oboljele od dijabetesa do 18 godina