FreeStyle Libre – bezbolni nadzor glukoze u krvi

Na 2. obiteljskom kampu, održanom od 2. do 4. listopada 2015. u Zadru, Daniela Cvitanović, predsjednica naše Udruge Cukrići iz Zadra, predstavila je uređaj FreeStyle Libre američke tvrtke Abbott, za koji se nadamo da će – kako je to slučaj u dijelu europskih zemalja – uskoro biti dostupan bolesnicima i u Hrvatskoj.

Radi se o revolucionarnom uređaju koji omogućava i olakšava kontinuirano praćenje i bezbolno očitavanje razine glukoze u krvi pomoću senzora postavljenog na nadlakticu te uređaja za bežično očitavanje. S obzirom da je u pitanju hibridni proizvod, FreeStyle Libre se može koristiti i za očitavanje razine glukoze i ketona u krvi na uobičajeni način pomoću trakica.

Zbog velike potražnje Abbott je u jesen 2014. godine za početak uređaj FreeStyle Libre učinio ograničeno dostupnim za zdravstvene sustave samo pojedinih europskih zemalja (Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Francuska, Italija, Austrija, Nizozemska), i to za bolesnike starije od 18 godina. Očekuje se da će uređaj uskoro biti dostupan i mlađim pacijentima te da će ga biti moguće legalno nabavljati preko zdravstvenog sustava u sve većem broju zemalja. Najavljeno je da će FreeStyle LIbre g. 2016. dobiti dozvolu za korištenje i u Sjedinjenim Državama.

FreeStyle Libre

Predstavljanje uređaja Freestyle Libre

Održana prezentacija o dijabetesu u OŠ Krune Krstića u Zadru